top of page

A cselekmény röviden

Egy fiatal magyar lány a gimnáziumában bemutatja a Karma nevű
számítógépes programot, amit az amerikai kormány Információs
Tudatosság Hivatala (IAO) észlel és veszélyesnek ítél a közösségi
oldalakkal való kapcsolata miatt. Kiderül, hogy a veszélyt inkább az
jelenti, hogy egy amerikai számítógéphez is automatikusan kapcsolódik.

 

Krisztinát és barátját egy ösztöndíj ürügyén Amerikába hívják, hogy a
lány különleges képességeivel egy régebb óta tartó kutatásban vegyen
részt, azonban úgy tűnik, az irányítás kicsúszik a hivatal kezéből.

 

Ez alatt egy dél-koreai diák egyre furcsább és szélsőségesebb viselkedése több tanárt és professzort aggaszt, mégsem állítják le a fiút.
A két dolog szoros kapcsolata azonban csak túlkésőn válik egyértelművé, ezért nem sikerül megakadályozni a hírekből is ismert tragédiát.

Körmendi Zoltán, Isteni Program

Idézetek

   A társaságból talán Roland érezte legkellemetlenebbül magát.

- Prof, ez így totális csőd. Krisztina sehol nem szerepel a programban, a legeldugottabb helyen vagyunk, így mi értelme van az egésznek?

- Nézd Krisztinát! Ő nem aggódik. Még ennek is a jó oldalát látja.

- Miért, mi ennek a jó oldala?

- Erről talán őt kérdezd meg. – válaszolta Camber, olyan ravasz mosollyal az arcán, mint aki sokkal többet tud, mint amennyit elárul, majd az installáció utolsó simításain dolgozó diákok felé fordult...

- Mihez fogsz most kezdeni?

- Az egyetemhez. Most tudok nekilátni igazán a tanulásnak.

- Nem egészen így értem. Tudjuk, hogy a programod fejlesztésében sokat profitáltál abból a kutatásból, amit most leállítottak. Mi lesz a programoddal? Mi ezért vagyunk itt, ez hozott ide minket. Szeretnénk, ha továbbfejlesztenéd, vagy kiadnád, valahogy közkinccsé tehetnéd, és szeretnénk ebben segíteni. Nem tudjuk, hogy pontosan min dolgoztatok, és gondolom nem is árulhatod el, de mennyiben lassítja a terveid megvalósulását, hogy most így alakult? Mi változott?...

    A könyv célja nem a leleplezés, hanem a gondolkodtatás.

Úgy szerkesztettem és alakítottam a történet szálait, hogy miközben olvasod, minden fejezetnél megfogalmazódjon benned egy olyan kérdés, ami életed jelenlegi szakaszában fontos neked, és a könyv végére érve meg is kapj egy választ. Egy lehetséges választ, amit tovább gondolva, vagy a könyvet újra olvasva újabb kérdések fogalmazódnak meg majd benned és pontosabb válaszokat kaphatsz.

 

Minden fejezet újabb és újabb kérdések megfogalmazására ösztönöz, függően attól, hogy jelenleg mit tartasz fontosnak, és az életed milyen szakaszában vagy. A karriered foglalkoztat, az ország gazdasági ügyei, vagy inkább párkapcsolat, esetleg filozofikusabb hangulatban vagy?

Találkozni fogsz a könyvben lezáratlan történettel, amire a médiában és a neten különböző folytatásokat találhatsz, és találkozni fogsz olyan támpontokkal, amik remélhetőleg segítenek eldönteni, hogy számodra melyik befejezés lehet az igaz. Ugyanakkor te is ismersz olyan legendákat, amelyek kísértetiesen összecsengenek. Célom, hogy magadtól jöjjél rá, hogy miért.

   A társaságból talán Roland érezte legkellemetlenebbül magát.
- Prof, ez így totális csőd. Krisztina sehol nem szerepel a programban, a legeldugottabb helyen vagyunk, így mi értelme van az egésznek?
- Nézd Krisztinát! Ő nem aggódik. Még ennek is a jó oldalát látja.
- Miért, mi ennek a jó oldala?
- Erről talán őt kérdezd meg. – válaszolta Camber, olyan ravasz mosollyal az arcán, mint aki sokkal többet tud, mint amennyit elárul, majd az installáció utolsó simításain dolgozó diákok felé fordult. Roland nem hagyta annyiban:
- De prof, ennek így akkor sincs semmi értelme, ez a program világszenzáció, ennek a fő pavilonban lenne a helye, a műsorfüzetben csupa nagybetűvel…
- Igen? És hogy magyaráznád meg egymillió látogatónak, hogy a program egy titkos katonai légibázis szuperszámítógépét, és egy UFÓ-ról származó dimenziókommunikátort használ? Ne légy telhetetlen! Épp elég volt azt elintéznem, hogy az IAO, és a Pentagon emberei ne legyenek egyfolytában a nyakunkon.
 
Roland elszégyellte magát. Körülnézett, és látta, hogy mindenki lázasan dolgozik a holnapi nyitás előkészületein, csak Krisztinát nem látta sehol. Az egyik helyi nyomdából időközben megérkeztek az e-mailben megrendelt kiadványok, szórólapok. A fiatal Dr. Craig Woolsey ezek kicsomagolásával és áttanulmányozásával foglalatoskodott, amikor Roland odalépett hozzá:


- Elnézést, Krisztina hova ment, úgy láttam, hogy az előbb még önnel beszélgetett.
Craig elmosolyodott, és válaszképpen Roland elé tartotta az éppen a kezében lévő kiadványt.


- Ebből a szórólapból vitt el párszázat a nyitó sajtótájékoztatóra.
 „Létezik-e a tudatalattinkkal vezérelt számítógép?


A Virginia Tech bemutatja legújabb kísérletét, melyhez résztvevőket keres”

Ajánlások

Körmendi Zoltán, Isteni Program

A téma vallási, filozófiai része közel áll hozzám, és elég sok háttérinformációval rendelkezem ahhoz, hogy megértsem az itt olvasottakat, a technikai, matematikai újdonságok feldolgozásához pedig hihetetlen segítséget adott a könnyed, elbeszélő stílus, a szabatos, gördülékeny fogalmazás, amely az új információkat is jól befogadhatóvá tette. 

 

Bevallom gondban vagyok, nehéz a kötetről úgy írni, hogy ne áruljak el semmit, amivel megfosztanám az olvasót a felfedezés örömétől . . .

Bogár Erika

bottom of page