top of page

Részletek a könyvből

"A Bakács tér százéves bérházai közé beékelődött, szürke épület előtt lefékező taxi sofőrje kiszállt, hogy segítse a 76 éves apácát, de az nem nagyon szorult segítségre. Gyorsan kiismerte magát mindenhol. „Schöpf-Merei Kórház és Anyavédelmi Központ” ez állt a szürke épület kapuja fölött.
Az idős, sovány hölgy, határozottan, de kedvesen beszélt, angolul kérdezte a portást, majd korát meghazudtoló gyorsasággal szinte felszaladt az első emeletre. Hangosan kopogtak léptei a hosszú, zöldre festett folyosó pepita kövein, míg hirtelen megállt a 108-as kórterem ajtajánál. Izgatottan keresztet vetett, majd csendben benyitott.


Odalépett Mariann ágyához, aki ölében tartotta pár napos kislányát.
Nagy szeretettel, mosolyogva üdvözölte őket, halkan beszélgettek. Mariann jól beszélt angolul, hiszen szállodában dolgozott. Nem lepődött meg a nővér érkezésén, azon viszont igen, ahogy az apáca odahajolt a kislányhoz, homlokára tette a kezét, és tört magyarsággal ezt mondta:
- Én voltam az előző, te vagy a következő.
Búcsúzóul elmondott egy imát, majd átnyújtott egy meghívót az áprilisban alakult Magyarok Nagyasszonya Társaság ünnepi, megalakulási ceremóniájára.


- Hát ez meg hogy imádkozott? Érteni se lehetett - szólalt meg a kórterem végéből egy termetes, bőbeszédű kismama, amint az apáca mögött halkan becsukódott az ajtó.
- Angolul - válaszolta szelíden Mariann
- Pont úgy nézett ki, mint akit a TV-ben is mutattak, az a kalkuttai - szólalt meg egy másik hölgy.
- A Teréz Anya? Ugyan már, mit keresne az itt? - válaszolta a bőbeszédű.
- Krisztinához jött - válaszolta Mariann, megsimogatva kislánya fejét.
- Ki ez a nő? Tegnap egy sereg külföldi tudós, ma meg Teréz anya? El se hiszem. Holnap biztosan a belga herceg fog jönni. - beszélgettek a szobatársak.
- Miért vagy te ennyire fontos?
- Én? Dehogy. Azt mondják, Krisztina nagyon különleges."

   A társaságból talán Roland érezte legkellemetlenebbül magát.

- Prof, ez így totális csőd. Krisztina sehol nem szerepel a programban, a legeldugottabb helyen vagyunk, így mi értelme van az egésznek?

- Nézd Krisztinát! Ő nem aggódik. Még ennek is a jó oldalát látja.

- Miért, mi ennek a jó oldala?

- Erről talán őt kérdezd meg. – válaszolta Campbell, olyan ravasz mosollyal az arcán, mint aki sokkal többet tud, mint amennyit elárul, majd az installáció utolsó simításain dolgozó diákok felé fordult. Roland nem hagyta annyiban:

- De prof, ennek így akkor sincs semmi értelme, ez a program világszenzáció, ennek a fő pavilonban lenne a helye, a műsorfüzetben csupa nagybetűvel…

- Igen? És hogy magyaráznád meg egymillió látogatónak, hogy a program egy titkos katonai légibázis szuperszámítógépét, és egy UFÓ-ról származó dimenziókommunikátort használ? Ne légy telhetetlen! Épp elég volt azt elintéznem, hogy az IAO, és a Pentagon emberei ne legyenek egyfolytában a nyakunkon.
 

Roland elszégyellte magát. Körülnézett, és látta, hogy mindenki lázasan dolgozik a holnapi nyitás előkészületein, csak Krisztinát nem látta sehol. Az egyik helyi nyomdából időközben megérkeztek az e-mailben megrendelt kiadványok, szórólapok. A fiatal Dr. Craig Woolsey ezek kicsomagolásával és áttanulmányozásával foglalatoskodott, amikor Roland odalépett hozzá:

- Elnézést, Krisztina hova ment, úgy láttam, hogy az előbb még önnel beszélgetett.

Craig elmosolyodott, és válaszképpen Roland elé tartotta az éppen a kezében lévő kiadványt.

- Ebből a szórólapból vitt el párszázat a nyitó sajtótájékoztatóra.

 „Létezik-e a tudatalattinkkal vezérelt számítógép?
A Virginia Tech bemutatja legújabb kísérletét, melyhez résztvevőket keres”

Krisztina programját a 2005-ös CeBIT számítástechnikai kiállításon mutatták be Hannoverben.

- Mihez fogsz most kezdeni?

- Az egyetemhez. Most tudok nekilátni igazán a tanulásnak.

- Nem egészen így értem. Tudjuk, hogy a programod fejlesztésében sokat profitáltál abból a kutatásból, amit most leállítottak. Mi lesz a programoddal? Mi ezért vagyunk itt, ez hozott ide minket. Szeretnénk, ha továbbfejlesztenéd, vagy kiadnád, valahogy közkinccsé tehetnéd, és szeretnénk ebben segíteni. Nem tudjuk, hogy pontosan min dolgoztatok, és gondolom nem is árulhatod el, de mennyiben lassítja a terveid megvalósulását, hogy most így alakult? Mi változott? Mi a célod? Szeretnénk részesei lenni annak, amin dolgozol, vagy a jövőben dolgozni fogsz. Én szívesen tanulnék tőled, és azt hiszem ezt a többiek nevében is mondhatom. Ahogy hétről hétre itt összejövünk, bennem kezd kialakulni egy világkép és ez nekem jó. Ha tudok valamit tenni azért, hogy másoknak is segítsünk megérteni dolgokat, összefüggéseket, szívesen megteszem, csak mondd meg hogyan!

- Rendben. Meg fogom mondani. Neked még ma megmondom, mert te már fel vagy készülve rá.

- Krisztina, kérlek nekem is adj feladatot – szólt Sándor.

- Igen Krisztina, be kell látnod, hogy ez az egész társaság a te irányításodra, tanításodra vár – hajolt oda hozzá tálcával a kezében a Poor Billy's tulajdonosa, majd hozzá tette – még én is.

- Rendben – adta meg magát Krisztina – Emlékeztek a pápa levelére, amiben az egyensúly törvényéről írt?

- Igen – válaszolták többen is.

- Amiről a pápa írt, az valós veszély. Az ellenpont, vagyis az a személy, aki velem egy időben, a Föld másik oldalán született, létezik és aktív. Ha úgy érzitek, hogy a jó oldalon álltok, akkor a Karma programhoz kapcsolódó fórumokon böngésszétek a hozzászólásokat, keressétek azokat, akik ellenséges hangvételben írnak hozzászólásokat! A fórumokon keresztül segítsetek minél nagyobb nyilvánosságot adni a programnak. Nem reklámozhatjuk, nem fordulhatunk vele a médiához, és nem adhatjuk ki. Azt azonban senki nem tilthatja meg, hogy nyilvános fórumokon a véleményeteket elmondjátok, vagy elolvassátok másokét. Jelezzétek, ha találtok olyan hozzászólásokat, csoportot, vagy hangadót, aki a programunk ellen, vagy ellenem igyekszik hangolni az embereket!

- Számíthatsz ránk. – mondta Tibor, majd hozzá tette: - mi lenne, ha indítanánk egy saját fórumot? Ha mindannyian ezen fórumoznánk, gyorsan fel tudnánk futtatni annyira, hogy aki a negatív véleményét hangoztatni akarja, az mindenképpen beleszaladjon.

- Szerintem jó ötlet – vágta rá John – én vállalom az oldal kinézetének a megtervezését.

- Nagyszerű, saját rajongói oldal, ez a beszéd – lelkendeztek a többiek.

Krisztina elégedetten mosolygott. Mióta Tibor és barátai megérkeztek, ez volt a célja, de természetesen nem kérhette, hogy rajongjanak érte, és készítsenek egy honlapot a tiszteletére.

A szerda esti beszélgetések helyszíne az egyetem város kedvelt étterme, a Poor Billy's

    Roland a diákszálló recepciójánál állt, hogy leadja a szobakulcsot, és kijelentkezzen, amikor meghallotta azt a hangot, amit szeretett volna elkerülni. Washingtoni kiruccanása óta nem volt itt, most is csak a holmijáért jött. Nem szeretett volna Krisztina szemébe nézni. Valahol mélyen nagyon fájt neki ez a szakítás, de a dac erősebb volt. 

 

- Boldog karácsonyt! – mondta a háta mögé lépő Krisztina kedvesen – jól utaztál?

- Krisztina, telefonon már mindent megbeszéltünk, én…

- Rendben, attól még kívánhatok boldog karácsonyt? Tessék, fogadd szeretettel. – azzal a háta mögül elővett egy szépen becsomagolt dobozt, és Rolandnak adta.

- A te ajándékod fent van a szobában, az ágyon – mondta a fiú olyan hangsúllyal, amiből bárki megértette volna, hogy adná is, meg nem is. Amikor elhatározta, hogy szakít Krisztinával, akkor meg is feledkezett a novemberben vásárolt nyakláncról, de délelőtt, ahogy a holmiját pakolta, a kezébe akadt, és kirakta az ágyra.

- Köszönöm szépen – mosolyodott el a lány – Iszunk egy kávét a büfében, mielőtt elmész?

 

Roland szeretett volna minél gyorsabban véget vetni ennek a kapcsolatnak. Egyik fele a lányhoz húzta, és tudta, hogy ha a lány marasztalná, nagyon nehezen tudna elszakadni, de másik fele égett az önállóság, az elismerés iránti vágytól. A Washingtonban megtapasztalt testi örömök is kettéosztották énjét, és ezt inkább egyedül szerette volna rendezni magában. Lelkiismeret furdalása volt, hogy megcsalta Krisztinát, ezért is kerülte a lánnyal való szemkontaktust. Mégis azon kapta magát, hogy már a lány mellett ül a büfében, és beszélgetnek.

 

- Mégis milyen kutatási feladatot bíztak rád? – kérdezte Krisztina

- Nem tudom, hogy elmondhatom-e. Tudod, most is olyan titoktartási megállapodást írattak velem alá.

- Ha a programomhoz köze van, akkor elmondhatod.

- Egy agyszimulátoron dolgoznak. Az a feltevésük, hogy agyunknak az a része, amit még nem használunk, nem ismerünk, kapcsolatban van azokkal a dimenziókkal, amikről beszéltem. Ha sikerül a neurológiai kutatások alapján pontosan modellezni az agyműködést, akkor az, amit hatodik érzéknek hívunk, talán megjelenhet a monitoron.

- Értem. Ebben John is segít neked? Az én programomnál nagyon ügyesen kezelte, hogy mi jelenjen meg a képernyőn és hogyan.

- Tudom, tényleg hihetetlen, amit csinált, de már megvannak az embereik. Nekem a matematikai modellek felállításában lenne feladatom.

- És mit szóltak az elméletedhez?

 

Roland érezte, hogy a lány őszintén érdeklődik, és jól esett neki, hogy nem vágott semmi rosszat a fejéhez, nem hányta a szemére, miért nem jött haza napokig.

Több mint egy órán át beszélgettek, és egyre kevésbé volt kedve a fiúnak az induláshoz. Már annak sem volt sok értelme, hogy elköltözzön, hiszen az egyetem gépén kell dolgoznia, és ez Blacksburghoz köti.

- Emlékszel? – kérdezte a lány - Amikor először láttuk az egyetem számítógépközpontját, még attól féltél, hogy nem lesz elég alkalmad a gép közelébe kerülni, és azt mondtam neked, hogy többet fogsz mellette ülni, mint szeretnéd.

- Persze, hogy emlékszem. Szinte minden beteljesedik, amit jósolsz.

- Csak „szinte”? – viccelődött Krisztina, miközben a recepció felé haladtak Roland csomagjaiért.

Zavartan egymással szemben álltak még egy darabig, majd Roland közelebb hajolt a lány arcához. Lassan közelítette száját Krisztina ajkaihoz, attól tartva, hogy nem fogja engedni a csókot, de amaz nem állt ellent. A szerelmes csók után a lány sarkon fordult, és a lépcsőház felé indult, de még visszaszólt:

 

- Júdás csókja.

- Én sohasem akarnálak elárulni – mentegetőzött a fiú.

- Már megtetted.

A TV-híradó két hírt tartott fontosnak kiemelni a hazai események közül ezen a napon. Az egyik, hogy Zalatnai Cini hajnalban bevonult a börtönbe. A másik, szinte eltörpült e mellett:
„Minden idők legveszélyesebb cracker-programjának megírásával vádolnak egy 18 éves lányt. A játékprogramnak álcázott internetes féreg behatol a felhasználók kedvelt társasági oldalaiba, a teljes kapcsolatrendszerüket és levelezésüket feltárja, azok tartalmát kielemezve küld adatokat a készítő szerverére. 
A játékot a bemutatása óta eltelt hónapokban több ezren próbálták ki, így a programíró a felhasználók kapcsolatrendszerén keresztül akár több százezer ember adataihoz férhetett hozzá Magyarországon és külföldön. 
Elemzők a terjedelmes programot még vizsgálják. Az okozott károk felmérését külföldi szakemberek bevonásával jelenleg is végzik.
A rendőrség közlése szerint minden jel arra utal, hogy az elkövető, és tettestársa, vagy tettestársai, hosszabb ideje külföldön tartózkodnak.”

Csak ültem a TV előtt, és nem akartam hinni a fülemnek, hiszen tudtam, hogy kiről van szó, ismertem a lányt, a programot, és a lány barátját. 
Elhatároztam, hogy utána járok, kiderítem mi az igazság. Azt is eldöntöttem, hogy mindent elkövetek azért, hogy tisztára mossam a lány becsületét, bebizonyítsam ártatlanságát...
 

2015
Ajánlók és forgalmazók
2016

Isteni Program, Körmendi Zoltán magyar író blogja

bottom of page